Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki ziemniaczano-twarogowe z rukolą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 350 g
twaróg 250 g
rukola 50 g
białko z 2 jajek
sól
mąka krupczatka 1 szkl.
skrobia ziemniaczana 2 łyżki
olej roślinny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki ziemniaczano-twarogowe z rukolą

Kroki postępowania

1
Rukolę umyć, osączyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i przesiekać.
Krok 1 - Kluseczki ziemniaczano-twarogowe z rukolą foto
2
Włożyć do dzbanka malaksera, dodać dwa białka i szczyptę soli - zmiksować.
Krok 2 - Kluseczki ziemniaczano-twarogowe z rukolą foto
3
Do zmiksowanej rukoli dodać ugotowane i ostudzone ziemniaki i miksować, aż całość utworzy jednolitą masę.
Krok 3 - Kluseczki ziemniaczano-twarogowe z rukolą foto
4
Dodać półtłusty biały ser o ponownie zmiksować do połączenia.
Krok 4 - Kluseczki ziemniaczano-twarogowe z rukolą foto
5
Do miski wsypać mąkę krupczatkę połączoną ze skrobią ziemniaczaną, a na wierzch wyłożyć masę ziemniaczano-twarogową.
Krok 5 - Kluseczki ziemniaczano-twarogowe z rukolą foto
6
Dokładnie połączyć do utworzenia puszystego ciasta.
Krok 6 - Kluseczki ziemniaczano-twarogowe z rukolą foto
7
W szerokim garnku zagotować wodę, posolić, dolać olej i w gorącej zanurzyć na moment sitko do kluseczek.
Krok 7 - Kluseczki ziemniaczano-twarogowe z rukolą foto
8
Przełożyć ciasto na sito i za pomocą szpatułki silikonowej lub szerokiej łopatki z tworzywa przecierać ciasto przez oczka sita wprost do wrzątku. Co kilka chwil przemieszać.
Krok 8 - Kluseczki ziemniaczano-twarogowe z rukolą foto
9
Po 2-3 minutach gotowania przełożyć osączone kluseczki do pojemnika z czystą ciepłą wodą, ostrożnie zamieszać, aby wypłukał się nadmiar skrobi.
Krok 9 - Kluseczki ziemniaczano-twarogowe z rukolą foto
10
Osączyć na sicie.
Podawać ze świeżym masłem, zrumienioną bułką tartą albo z dowolnym sosem.
Krok 10 - Kluseczki ziemniaczano-twarogowe z rukolą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 22.01.2016 06:50
No i w takiej postaci coś zielonego można przemycić niejadkowi ;)
MałaMi89 19.01.2016 19:47
Fajnie wyglądają, takie zielone :) lubię ten kolor :)
Gracer 19.01.2016 19:12
super przepis
sliwka 19.01.2016 17:15
Mniam, smakowite i lekkie;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak