Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy z jagnięciny w sosie pomidorowym z nutą wiśni

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Genialne danie na przyjęcie lub kolację dla dużej ilości osób.

Składniki:

Mięso:

jagnięcina 1 kg
bułka 2 szt.
cebula 3 szt.
czosnek 2 ząbki
kuskus 200 g
passata pomidorowa 1 litr
sól 2 łyżeczka
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 1 łyżeczek
mielona kolendra 1 łyżeczka
papryka mielona 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
natka pietruszki 3 łyżka
wiśniówka 150 ml
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy z jagnięciny w sosie pomidorowym z nutą wiśni

Mięso mielimy, razem z cebulą, czosnkiem, dodajemy jajko, bułkę namoczoną w wodzie, doprawiamy, wszystkimi przyprawami oprócz cukru,
dodajemy tylko przepłukany kuskus, całość wyrabiamy na gładką masę, formujemy kulki, można je opiec na odrobinie oleju, ale nie jest to konieczne,

Kulki układamy na głębokiej patelni, lub garnku, zalewamy wiśniówką, passatą, solimy i dodajemy cukier, całość umieszczamy w piekarniku i zostawiamy na ok. 1h, po tym czasie odparowujemy sos, ma to być dosyć zwarta i gęsta konsystencja, podajemy z makaronem, kluskami śląskimi czy po prostu z ciabatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak