Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy w sosie koperkowym
Mięso mielone włożyć do miski.
Do mięsa dodać bułkę tartą , obraną , pokrojoną drobniutko cebulę , obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz przyprawy.
Całość wyrobić na jednolitą masę.
Z masy formować niewielkie klopsiki, obtaczać w mące, a następnie klopsy wrzucać do wcześniej ugotowanego gotującego bulionu.
Gotować do wypłynięcia klopsików , kiedy wypłyną odczekać jeszcze od 3 - 5 minut i wyjąc łyżką cedzakową.
Sos koperkowy;
Z bulionu w którym gotowały sie klopsy odlać 1/2 szkl. wymieszać ze śmietaną , dodać opłukany poszatkowany koperek ponownie wymieszać.
Rozmieszaną śmietanę z koperkiem wlać do pozostałego bulionu i zagotować.
Sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Do sosu dodajemy ugotowane wcześniej klopsy i pogotować jeszcze około 10 minut.
Smacznego.