Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy w sosie koperkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

klopsy;

mięso mielone 500 g,
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 - 5
jajko 1
cebula 1 szt,
ząbki czosnku 2 szt,
sól i pieprz do smaku,
przyprawy do smaku do mielonego

sos koperkowy;

bulion ile potrzeba sosu,
koper świeży 1 -2 pęczki,
śmietana 150 ml,
woda zimna 1/4 szkl,
mąka 2 - 3 łyżki,

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy w sosie koperkowym

Klopsy;
Mięso mielone włożyć do miski.
Do mięsa dodać bułkę tartą , obraną , pokrojoną drobniutko cebulę , obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz przyprawy.
Całość wyrobić na jednolitą masę.
Z masy formować niewielkie klopsiki, obtaczać w mące, a następnie klopsy wrzucać do wcześniej ugotowanego gotującego bulionu.
Gotować do wypłynięcia klopsików , kiedy wypłyną odczekać jeszcze od 3 - 5 minut i wyjąc łyżką cedzakową.

Sos koperkowy;
Z bulionu w którym gotowały sie klopsy odlać 1/2 szkl. wymieszać ze śmietaną , dodać opłukany poszatkowany koperek ponownie wymieszać.
Rozmieszaną śmietanę z koperkiem wlać do pozostałego bulionu i zagotować.
Sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Do sosu dodajemy ugotowane wcześniej klopsy i pogotować jeszcze około 10 minut.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz 17.01.2024 11:32
Ilu % śmietana?
Doradca Smaku 24.01.2024 14:21
Możesz wykorzystać śmietanę 12% lub 18%.
gusia1000 07.06.2018 13:02
dobre klopsy.
w mojej kuchni 31.01.2018 00:56
lubię takie klopsy apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak