Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy mielone z włoszczyzną

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 1/2 kg
kapusta 1/4 głowy
włoszczyzna mrożona 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat
cebula 2 szt
masło 2 łyżki
bulion drobiowy
pomidory w kartonie 1 szt
śmietana 30% 1/2 szklanki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy mielone z włoszczyzną

Karkówkę lub inne mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Kapustę biała siekamy drobno. Włoszczyzną i kapustę blanszujemy. Odcedzamy i dodajemy do mięsa mielonego. Cebulkę 1 szt siekamy i podsmażamy na 1 łyżce masła. Dodajemy do mięsa z warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i wrabiamy masę mięsną. Formujemy pulpety. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy do połowy bulionem drobiowym lub warzywnym. Do garnka wlewamy pomidory z kartonu, cebulę siekamy i podsmażamy na maśle dodajemy do pomidorów zagotowujemy. Miksujemy aby zmiksować cebulkę. Doprawiamy bulionem solą i pieprzem. Dodajemy zioła prowansalskie. Gotujemy i zaprawiamy śmietaną 30 procent. Pulpety wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok 30 min. Podajemy z sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 05.09.2013 18:48
smaczne, a czy dietetyczne ? pewnie nie 0% ale z chęcią bym zjadła :D
Piotr-21 05.09.2013 13:57
pyszne klopsy
Barbara/zuza22_85 05.09.2013 13:50
bardzo smaczne
sanielcia 05.09.2013 11:45
a mi tam się przepis podoba
Cranberry 05.09.2013 11:35
Co w tej potrawie jest dietetycznego? bulion, śmietana i masło ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak