Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy mielone z jajkiem na twardo
Do miski włożyć mięso mielone, parę razy przemieszać, aby mięso się związało i zrobiło się kleiste.Do mięsa dodać jajko, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku lecz odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać (gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej).
Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli, po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i obrać ze skorupek. Porcje masy nabierać w dłoń rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie i włożyć obrane, ugotowane jajko. Jajko całe oblepić masą, a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarownym z każdej strony. Podawać do drugiego dania.