Przepis i sposób przygotowania na: KLOPSIKI TIKKA MASALA
Do zmielonego mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.
Doprawiamy szczyptą soli, garam masala, imbiru i papryki słodkiej.
Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy małe klopsiki i smażymy kilka minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
SOS:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw.
Przesmażamy ok. minutkę, dodajemy pokrojone pomidory i zalewamy jogurtem.
Na wolnym ogniu gotujemy ok. 7-8 minut, cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.
Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ).
CAŁOŚĆ:
Do sosu delikatnie wkładamy usmażone klopsiki i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy, by „przeszły”aromatem i dobrze się zagrzały.
Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką z ugotowanym na sypko ryżem lub chlebkami naan.
Smacznego!