Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki cielęce z rodzynkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kupiłem zmieloną cielęcinę. I co z niej zrobić? Delikatne mięso połączyłem z rodzynkami. Polecam.

Składniki:

Składniki:

cielęcina mielona 500 gramów
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
świeża natka pietruszki 2 łyżki
rodzynki sułtańskie 50 gramów
migdały siekane 50 gramów

Sos:

gęsty jogurt naturalny 200 mililitrów
kumin 1 szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
sok z cytryny 1 łyżka
ząbek czosnku 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki cielęce z rodzynkami

Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem w misce z mięsem, jajkiem, posiekaną natką pietruszki, rodzynkami oraz migdałami podprażonymi na suchej patelni. Wilgotnymi dłońmi uformowałem małe kulki. Smażyłem na oleju na złoty kolor, osączyłem na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
Podawałem na ciepło, razem kaszą gryczaną i sosem.

Sos: jogurt wymieszałem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiłem do smaku sokiem z cytryny, pieprzem cayenne i kuminem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak