Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klops w cieście francuskim z serowym środkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Klops, zwany często pieczenią rzymską przygotowuje się bardzo prosto, a wyróżnia ją dodatek jajka na twardo wewnątrz mięsa. Niekiedy trzeba poeksperymentować i do tradycyjnych dań wprowadzić odrobinę zmian. Co powiecie na klopsa w cieście francuskim z serowym środkiem? 

Składniki:

Składniki:

ciasto francuskie arkusz 20x25 cm
mięso mielone wieprzowe 250 g
czosnek 1 ząbek
cebula biała 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1,5 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
ser żółty 100 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Klops w cieście francuskim z serowym środkiem

Klops z żółtym serem, zapiekany w cieście francuskim to z pewnością ciekawa propozycja obiadowa. Smakuje zarówno tuż po upieczeniu, jak i po wystygnięciu. Pieczeń może być alternatywą dla kotletów, czy chociażby pieczonego schabu, który często gości na naszych stołach. Bardzo dobrze komponuje się z ziemniaczkami i ulubioną surówką. 

1. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, posiekana w kosteczkę cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ponownie wyrabiamy.

2. Gotowe mięso układamy na arkuszu ciasta francuskiego, zostawiając po 2 cm z każdej strony aby móc je skleić.

3. Na mięsie rozkładamy starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasną roladę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do dołu).

4. Wierzch ciasta nacinamy w poprzek, aby mięso mogło parować. Pieczemy pod przykryciem (folią aluminiową) w 200*C przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię, aby ciasto się zarumieniło.

Klops w cieście francuskim z zapiekanym serem, zaraz po upieczeniu jest przyjemnie chrupiący z wierzchu, a ser żółty w środku płynny. Jeśli szukacie urozmaicenia swojego menu - ten przepis powinien przypaść Wam do gustu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 02.10.2017 10:00
wygląda pysznie
jejkuchnia 30.09.2017 08:17
Super wygląda!
bietka 29.09.2017 13:26
bardzo smacznie podane mięsko : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak