Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczne maślano-miodowe ciasteczka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 225 g
masło 100 g
żółtko jajek 1 sztuka
ekstrakt waniliowy 2 krople
miód 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczne maślano-miodowe ciasteczka

Wymieszać razem mąkę, sodę i przyprawy do piernika.
Dodać masło, żółtko, miód oraz ekstrakt waniliowy, wyrobić na gładkie ciasto.
Jeśli jest zbyt geste i suche (najczęściej wtedy gdy użyjemy twardego masła lub skrystalizowanego miodu), dodać kilka łyżek mleka.
Wyrobić kulę i chłodzić w lodówce przez min 30 min.
Kiedy jesteśmy gotowi do pieczenia, rozgrzać piekarnik do temp. 160°C, formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto dość cienko rozwałkować, ok 3-5 mm i ulubioną foremką wykrawać ciasteczka.
Piec przez ok 8 min.
Wyciągnąć z piekarnika, schłodzić.
Można dekorować lukrem lub posypać gruboziarnistym cukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 21.01.2013 12:06
poproszę do kawy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak