Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KISZENIE ŻURU

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 250 g
woda 1 l
chleb

Porada

Żur można przechowywać do 2 tygodni w chłodnym miejscu .

Przepis i sposób przygotowania na: KISZENIE ŻURU

Kroki postępowania

1
Mąkę żytnią wsypujemy do miski .
Krok 1 - KISZENIE ŻURU foto
2
Wodę gotujemy i studzimy ,aby była ciepła . Zalewamy mąkę .
Krok 2 - KISZENIE ŻURU foto
3
Dokładnie mieszamy .
Krok 3 - KISZENIE ŻURU foto
4
Wszystko przelewamy do słoja .
Krok 4 - KISZENIE ŻURU foto
5
Na wierzch kładziemy skórkę razowego chleba .Odstawić w ciepłe miejsce na 24-48 godzin .Przelać do wyparzonych butelek .
Krok 5 - KISZENIE ŻURU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak