Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisielowy torcik

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 5 szt.
cukier 1 szklanka
kisiel cytrynowy 3 szt
margaryna 1 szt
mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Składniki na masę pomarańczową

pomarańcza 4 szt
migdały 10 dag/ zmielone
cukier puder 35 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kisielowy torcik

Kroki postępowania

1
Wykonanie torcika:
Jajka utrzeć z cukrem.
Krok 1 - Kisielowy torcik foto
2
Następnie dodać mąkę, kisiele, proszek do pieczenia i rozpuszczoną margarynę.
Krok 2 - Kisielowy torcik foto
3
Dokładnie wymieszać, przelać do przygotowanej tortownicy.
Krok 3 - Kisielowy torcik foto
4
Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Krok 4 - Kisielowy torcik foto
5
Po upieczeniu ostudzić, przekroić wzdłuż i posmarować letnią masą pomarańczową i ozdobić dowolnie.
Krok 5 - Kisielowy torcik foto
6
Wykonanie masy pomarańczowej:
Pomarańcze obrać, sparzyć skórki, zalać wrzątkiem, zagotować- czynność tą powtórzyć 6 razy zmieniając wodę.
Krok 6 - Kisielowy torcik foto
7
Następnie skórki zmielić, dodać cukier, zmielone migdały i odparować na wolnym ogniu stale mieszając.
Krok 7 - Kisielowy torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak