Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keksik

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki suszone 90 g
orzechy włoskie 100 g
aranzini 10 g
rodzynki 20 g
żurawina 20 g
cukier 13 łyżek
margaryna 250 g
mąka 11 łyżek
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
jajko 5 sztuk
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Keksik

Kroki postępowania

1
Owoce i orzechy kroimy w miarę drobno, wszystko razem mieszamy.
Krok 1 - Keksik foto
2
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek i kolejno dodawać je do masy. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do ciasta. Na końcu dodajemy kakao.
Krok 2 - Keksik foto
3
Kiedy wszystkie składniki się połączą dorzucamy bakalie i mieszamy łyżką. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Keksik foto
4
Dno keksówki o długości 25 cm wyłożyć papierem, a boki wysmarować margaryną. Wyłożyć ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1h 15 min lub ciut dłużej, jeżeli po sprawdzeniu patyczkiem ciasto będzie wilgotne.
Krok 4 - Keksik foto
5
Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z foremki, przyrządzamy lukier z cukru pudru i wody, polewamy ciasto.
Krok 5 - Keksik foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 14.04.2015 21:49
pycha keksik
caralajna 24.11.2014 20:15
lubię keksy o tej porze roku :)
Motorek 09.06.2014 07:18
smaczne ciasto
eMMe 05.01.2014 22:52
Mm pycha keksik:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak