Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks zawsze udający się.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 1
mąka 2,5 szklanki
cukier 1 szklanka
jaja 5
orzechy 100 g
rodzynki około 15 dk
migdały płatki 1 opakowanie
ananas kandyzowany 1 opakowanie
morele suszone kilkanaście sztuk
alkohol do namoczenia bakalii
skórka pomarańczowa 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Keks zawsze udający się.

Kroki postępowania

1
Przygotuj sobie bakalie. Rodzynki, morele, ananas i skórkę pomarańczową namocz we wrzątku i alkoholu (np. w rumie). Osącz i otocz w połowie szklanki mąki dodając płatki migdałowe i orzechy (mogą być różne, zarówno włoskie jak i laskowe). Otocz dokładnie wtedy bakalie nie spadną na dno. Oczywiście - możesz kupić po prostu zwyczajną mieszankę keksową, i dodać bakalie według własnych upodobań - to Ty jesteś Królową (lub Królem) tego ciasta - rządź się według własnych upodobań :)

Masło/margarynę utrzyj z cukrem na gładką masę.

Odłącz białka od żółtek. Dodawaj do masy po jednym żółtku i ucieraj. Pod koniec tej czynności możesz dolać alkohol do masy i zmiksować.

Dosypuj powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Keks zawsze udający się. foto
2
Wymieszaj bardzo dokładnie masę z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste, więc jeśli uznasz, że jest zbyt rzadkie możesz dosypać odrobinę więcej mąki. Gęstość ciasta zależy również nie od ilości jaj dodanych do ciasta lecz od ich wielkości.
Krok 2 - Keks zawsze udający się. foto
3
Po tym, jak masz gotową podstawę ciasta ubij białka na bardzo sztywną pianę. Aby piana wyszła dobrze uważaj przy oddzielaniu żółtek od białek, by nie wpadła do nich odrobina żółtka. Do białek możesz dolać odrobinkę octu lub dodać troszkę soli, by piana ubiła się na sztywno.
Krok 3 - Keks zawsze udający się. foto
4
Do przygotowanego ciasta wsyp bakalie i dokładnie wymieszaj.

Możesz to zrobić już łyżką, najlepiej drewnianą - mikserem będzie ciężko.
Krok 4 - Keks zawsze udający się. foto
5
Dodaj pianę z białek i dokładnie, powoli wymieszaj całość.
Krok 5 - Keks zawsze udający się. foto
6
Wyłóż ciasto na blaszki keksowe wysmarowane wcześniej margaryną i wysypane bułką tartą lub wyłożone papierem do pieczenia. Piecz około 40 do 60 minut w temp. 180 stopni C. Pod koniec pieczenia sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Wyjąć ciasto, udekorować według własnej wyobraźni i fantazji.

Można polać czekoladową polewą. Można również przed włożeniem do piekarnika posypać keks płatkami migdałowymi i delikatnie je wcisnąć w ciasto - wtedy się nie spieką.

Smacznego. :)
Krok 6 - Keks zawsze udający się. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.04.2013 08:28
pyszności i ładnie ozdobiony
Wiesława1 06.04.2013 07:56
lubię takie ciacha
Olga_SK 05.04.2013 22:19
jak się zawsze udaje, to coś dla mnie :D
justys759 05.04.2013 21:03
podoba mi się:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak