Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks z rumowym akcentem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg+1 łyżka
masło 1 kostka
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1 op
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
mleko 1/4 szkl
rum 1/4 szkl
cukier puder do posypania
bakalie 35 dkg
orzechy 35 dkg
rodzynki 35 dkg
żurawina 35 dkg
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Keks z rumowym akcentem

Kroki postępowania

1
Masło razem z cukrem oraz cukrem waniliowym ucieramy na kremową masę. Do masy dodajemy po jednym jajku, miksujemy. Następnie wsypujemy 1/3 mąki (wymiasznej z solą, sodą oraz proszkiem do pieczenia). Miksujemy. Do masy wlewamy mleko. Mieszamy. Znów wsypujemy 1/3 mąki. Miksujemy i wlewamy rum. Wsypujemy pozostałą mąkę. Miksujemy.
Krok 1 - Keks z rumowym akcentem foto
2
Następnie dodajemy bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, żurawinę, owoce kandyzowane, wymieszane wcześniej z łyżką mąki i dokładnie mieszamy łyżką.
Krok 2 - Keks z rumowym akcentem foto
3
Masę wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę keksówkę.Pieczemy ok. 70 minut w temp. 170 stopni.
Krok 3 - Keks z rumowym akcentem foto
4
Upieczony keks oprószamy cukrem pudrem.
Krok 4 - Keks z rumowym akcentem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 12.03.2014 10:37
super keksik
Motorek 09.03.2014 15:15
bardzo dobry
Pusia 09.01.2014 16:50
apetyczny keks
RenataZ-et 08.01.2014 20:32
wygląda wspaniale :)
kate.500 03.01.2014 08:08
pyszny keks
alaaa 01.01.2014 17:51
bakalie i rum, pyszności
adelajda 30.12.2013 17:29
chętnie spróbuję :)
smakoszek175 30.12.2013 16:14
bardzo fajny
Alex_M 30.12.2013 12:20
wspaniały keksik :)
Dorian 29.12.2013 16:14
wyborny keks
Mniam 29.12.2013 15:04
Lubię keks z dodatkiem rumu. Chociaż ja moczę w nim bakalie.
ONY_za_kare 29.12.2013 13:51
uwielbiam taki keks!
mysza75 29.12.2013 13:09
pyszny keks :-)
Marta11 29.12.2013 12:29
pyszny keks
Rycerz
Rycerz 29.12.2013 11:36
Pewnie pyszny.
smerfna_chatka 29.12.2013 11:31
bardzo smaczne
pawel123 29.12.2013 10:58
ale smakowitości
krystyna330 29.12.2013 10:56
świetny przepis
Ankha 29.12.2013 10:44
Rum i bakalie to przyjemne zimowe połączenie, szkoda tylko że za oknem bure przedwiośnie
iwi 29.12.2013 10:40
Super keksik
Konczi 29.12.2013 10:26
wygląda na smaczny :D
malaczarna23 29.12.2013 10:19
pyszny keksik
Ola1984 29.12.2013 10:10
Bardzo lubię keksa :) Pysznie.
Renata9 29.12.2013 10:01
smakowity keksik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak