Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks orkiszowy z otrębami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

otrąb owsianych 50 g
brązowego cukru 200 g
miękkiego masła 200 g
ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki
jajko 4
mąki pełnoziarnistej orkiszowe 300 g
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
szczypta soli
skórka z cytryny
mąki do oprószenia kandyzowany 2 łyżki
kandyzowanej papai 100 g
kandyzowanych wiśni 100 g
mieszanki kandyzowanych owoców 100 g
kandyzowanej skórki pomarańczo 100 g
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Keks orkiszowy z otrębami

W misce łączymy składniki suche- mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sól. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo, naprzemiennie dodajemy składniki suche oraz jajka. Dodajemy skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Owoce kandyzowane mieszamy z 2 łyżkami mąki- dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia. Tak przygotowane owoce dodajemy do ciasta, dobrze mieszamy. Przelewamy do keksówki- silikonowej nie musimy specjalnie przygotowywać. Zwykłą smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto pieczemy 60-70 minut w temp. 180 stopni. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier. Zdobimy nim wystudzone ciasto. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 16.11.2013 18:52
bardzo dobre polecam
jasiek 28.10.2013 12:30
wygląda apetycznie
Izabela9 28.10.2013 10:52
Pyszny i zdrowy.
kriko 28.10.2013 09:53
bardzo pysznie wyglada
Krzysztof15 28.10.2013 09:41
pyszny keksik ,super wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak