Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks na białkach z czekoladą

4.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 250 gram
białko 1/2 litra
czekoladowe groszki 1/2 szklanki
migdały blanszowane 1/2 szklanki
rodzynki 1 szklanka
masło 180 gram
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder 130 gram
ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Keks na białkach z czekoladą

Kroki postępowania

1
Rodzynki przelać wrzątkiem i dokładnie odsączyć na sitku. Migdały posiekać.
Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia.
Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać bakalie, groszki czekoladowe i wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder.
Nie przerywając miksowania wlewać przestudzone masło, dodać ekstrakt z wanilii.
Krok 1 - Keks na białkach z czekoladą foto
2
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami wcześniej przygotowaną mieszankę suchych składników.
Ciasto przelać do formy keksowej o wymiarach 8x27 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190*C i piec 50 minut.
Krok 2 - Keks na białkach z czekoladą foto
3
Upieczone ciasto zostawić w foremce do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
*Pół litra, to białka z 16-20 sztuk jajek, w zależności od wielkości.
Krok 3 - Keks na białkach z czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 03.03.2014 18:43
pyszne ciasto
gacopierz23 02.03.2014 20:44
ekstra propozycja
Wacław 06.01.2014 11:14
dla mnie pycha !!!
Alex_M 16.12.2013 10:16
mega apetycznie wygląda :)
anemon 27.09.2013 18:11
Misiu, to pewniak, tu się nic nie może nie udać.
misia53 27.09.2013 00:51
Już lecę rozmrozić moje białka, bo zajmują mi miejsce w zamrazalniku a ja nie wiedziałam co z nimi zrobić. Myślę ,że ciasto mi się uda.
Motorek 29.06.2013 09:57
super ciacho
junox 02.06.2013 23:16
podoba mi się ten przepis
Rybciia 31.05.2013 00:10
prawdziwa pychotka :-)
Elżbieta17 24.04.2013 21:48
super pomysł na deser, zabieram do mojej księgi:)
adelajda 21.04.2013 19:42
Smaczny sposób na wykorzystanie białek !
reniatka 08.03.2013 17:11
wyśmienity
anemon 25.02.2013 08:24
Caralajna wypróbuj, bo niewielkim nakładem czasu i kosztów można mieć całkiem smaczne ciasto.
caralajna 25.02.2013 08:06
pięknie wyszedł Twoj keks, aż mam ochotę wypróbować przepis :)
smakoszek 24.02.2013 19:01
mnie też ten pomysł się podoba:):)SMACZNEGO....
anemon 23.02.2013 23:24
W takim razie czekamy na relację z przygotowania likieru i ciasta, a swoją drogą to niezły pomysł napić się kieliszeczek adwokata zajadając kawałek keksa.
barbara11561 23.02.2013 15:36
dziewczyny,będę robiła adwokata,więc i białka zostaną.Na pewno sobie taki upiekę i nie zapomnę się Wam pochwalić.Świetny przepis i bardzo prosty:)
anemon 19.02.2013 08:57
W takim razie czekam dziewczyny na relację jak Wam smakował. Izabela, Ty chyba nie masz problemów ze znalezieniem przepisu na ciasto na samych żółtkach? Wystarczy zrobić drożdżowe ciasto lub kruche, a może pączki?
IZABELA29 19.02.2013 08:50
trzeba znaleźć przepis na same żółtka to i białka na keks będą ... też chętnie wypróbuje przepis.
alaaa 18.02.2013 17:59
no to ja tez upiekę,wygląda smacznie
anemon 17.02.2013 19:57
Upiecz sobie, bo po moim nawet nie został ślad. Też upiekę jak znów nazbieram białek.
ben-ka 17.02.2013 19:48
też sobie taki zrobię jak będę miała nadmiar białek:)wcześniej się do niego przymierzałam ale w końcu upiekłam czekoladowe z wiórkami.
Sroczka 16.02.2013 23:24
Doskonałe ciasto. Pysznie wygląda.
Agnieszka_B 16.02.2013 23:02
Pysznie się prezentuje :)
czekoladka_m 16.02.2013 20:53
Pyszne:) I do tego można wykorzystać nadmiar białek;):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak