Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
margaryna 1 kostka
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
bakalie 2 garście
cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Kroki postępowania

1
Bakalie (może być gotowa mieszanka keksowa lub własna, tzn. żurawina, rodzynki, orzechy włoskie - wg. uznania) oprószyć mąką.
Krok 1 - Keks foto
2
Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć, dodawać kolejno żółtka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Wsypać bakalie. Następnie dodać pianę i delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do natłuszczonej blachy (mogą być aluminiowe formy, jak na zdjęciu). Piec ok. 50-60 min. w temperaturze 180 stopni.
Krok 2 - Keks foto
3
Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.
Krok 3 - Keks foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak