Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kebab po słoweńsku

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowina 1/2 kg
olej 3-4 łyżki
czosnek 2 ząbki
majeranek 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat mielone
wino białe 50 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kebab po słoweńsku

Mięso wieprzowe (najlepsze jest mięso dość tłuste np. karkówka) pokroić w możliwie cienkie plasterki, ubić je tłuczkiem, a następnie pokroić w niewielkie kawałki.
W misce wymieszać olej, wino i przyprawy (czosnek wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami) - włożyć mięso i dokładnie obtoczyć w marynacie. Pozostawić na ok. 10 godzin w lodówce (można nawet na 2 dni) - obsmażyć na rumiano na suchej patelni, bądź upiec grillu.

Podawać z frytkami, chlebkami pita lub ryżem oraz sosami (czosnkowym oraz chili) z dodatkiem ulubionej surówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.07.2013 14:12
Domowy zawsze najlepszy, bo wiadomo, z czego zrobiony ;)
Cranberry 29.07.2013 10:04
pyszny domowy kebeb :)
Habibi 28.07.2013 13:40
No właśnie jesteśmy już po nim - ziejemy ogniem po sosie czosnkowym, a ja jeszcze dodatkowo po sosie chili ;) Ostre przyprawy niby pomagają znieść upał, ale ... narazie podniosły mi temperaturę i dodatkowo ciśnienie ... hehe ;)
Olga_SK 28.07.2013 13:36
o taki obiadek to bym dziś zjadła! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak