Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawa z bitą śmietaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kawy rozpuszczalnej 2,5 łyżeczki
przegotowanej gorącej wody 200 ml
brązowego cukru 1 łyżeczka
mleko 200 ml
brązowego cukru 1 łyżeczka
śmietany 30% 150 ml
cukru waniliowego 1 łyżka
czekolady mlecznej 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Kawa z bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Kawę wsypać do szklanki lub kubka. Zagotować wodę i po chwili zaparzyć kawę, posłodzić i wlać ją do wysokich szklanek.
Krok 1 - Kawa z bitą śmietaną foto
2
W rondelku lekko podgrzać mleko, wsypać brązowy cukier i za pomocą miksera ręcznego lub spieniacza miksować mleko aż powstanie pianka.
Krok 2 - Kawa z bitą śmietaną foto
3
Delikatnie nalać mleko do szklanek z kawą. Na koniec ubitą śmietanę za pomocą dekoratora lub woreczka foliowego wyłożyć na warstwę mleka.
Krok 3 - Kawa z bitą śmietaną foto
4
Aby kawa dekoracyjnie wyglądała na wierzch śmietany zetrzeć odrobinę czekolady.
Krok 4 - Kawa z bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak