Przepis i sposób przygotowania na: Kasztanowo-czekoladowa dusza
masa;
500 ml śmietany 36% ,
cukier do smaku ,
2 czekolady gorzkie .
Masa dżemowa ;
1 słoik dżemu kasztanowego ok 300g ,
2 budynie śmIEtankowe ,
1/2 szkl wody .
WYKONANIE ------
Ciasto ;
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy olej , nastepnie dżem kasztanowy . Teraz delikatnie wlewamy kawę i rozpuszczoną czekoladę . Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą i dodajemy do masy ,wykładamy do formy 26 cm okrągłej , pieczemy ok 50min w tem 180st - 190st
Masę dżemową ;
Dżem wkładamy do garnka doprowadzamy do wrzenia . Budyń rozpuszczamy w pół szklanki wody i wlewamy do gotującego dżemu gotujemy tradycyjnie aż zgęstnieje .
Masa śmietanowa ;
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem , stopioną czekoladę dodajemy do masy i lekko mieszamy . Na upieczone ostudzone ciasto wylewamy budyń dżemowy , gdy zastygnie nakładamy śmietanę i ja jeszcze udekorowałam czekoladą ;)