Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasztanowo-czekoladowa dusza

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
mąka 2 szkl
cukier 3/4 szkl
olej 3/4 szkl
Czekolada tabliczka 2 szt
kawa rozpuszczalna 3/4 szkl
dżem 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kasztanowo-czekoladowa dusza

Reszta składników ;

masa;
500 ml śmietany 36% ,
cukier do smaku ,
2 czekolady gorzkie .
Masa dżemowa ;
1 słoik dżemu kasztanowego ok 300g ,
2 budynie śmIEtankowe ,
1/2 szkl wody .


WYKONANIE ------
Ciasto ;


Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy olej , nastepnie dżem kasztanowy . Teraz delikatnie wlewamy kawę i rozpuszczoną czekoladę . Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą i dodajemy do masy ,wykładamy do formy 26 cm okrągłej , pieczemy ok 50min w tem 180st - 190st


Masę dżemową ;



Dżem wkładamy do garnka doprowadzamy do wrzenia . Budyń rozpuszczamy w pół szklanki wody i wlewamy do gotującego dżemu gotujemy tradycyjnie aż zgęstnieje .


Masa śmietanowa ;

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem , stopioną czekoladę dodajemy do masy i lekko mieszamy . Na upieczone ostudzone ciasto wylewamy budyń dżemowy , gdy zastygnie nakładamy śmietanę i ja jeszcze udekorowałam czekoladą ;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 15.03.2013 10:09
bardzo lubię takie czekoladowe ciasta:)
aneta2208 11.03.2013 17:19
wygląda przepysznie :)
Andrzej8 11.03.2013 16:26
super słodkości do kawy
babajaga1969 11.03.2013 12:37
wspaniałe ciasto z dodatkiem wykwintnych smaków - pycha :)
aisoglam 11.03.2013 10:33
Pychotka! Świetnie wygląda to ciasto! Trzeba będzie spróbować :)
Paolcia 11.03.2013 10:21
pyyychooootaaa :)
kupiska 11.03.2013 10:19
Ładnie wyglada prezentacja...
Anna133 11.03.2013 09:33
Jest sporo sklepów ja dostałam w prezencie , ejst bardzo ciekawy w smaku . choć jak widać na fotkach , budyń na nim jest taki szary ,ale smak genialny , mozna kupić w internecie , ja mam dokładnie taki jak w tym linku http://www.nokaut.pl/konfitury/krem-kasztanowy-z-wanilia-370g.html polecam są świetne miałam już taki z gorzkich pomarańczy i kilka innych
Ola1984 11.03.2013 09:24
Nigdzie nie spotkałam dżemu kasztanowego, a z pewnością smakuje ciekawie. Muszę się rozglądnąć i przygotować podobne cudo :)
MagdaXXX 11.03.2013 09:07
bardzo ciekawy przepis
Anna133 11.03.2013 08:53
Ja użyłam dzemu kasztanowego francuskiego słoik ma 370g więc to 300 g do budyniu ,a 70g do ciasta to takie 3 duże łyzki .
Anna133 11.03.2013 08:47
widze że nie ma wszystkich składników , moze za jakiś czas wrócą :( jejku !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak