Przepis i sposób przygotowania na: Kasza z kurczakiem i duszonymi warzywami
Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Kurczaka i paprykę pokrój w kostkę, a cukinię przekrój na pół i pokrój w plastry. Mały kawałek papryczki chilli pokrój w malutką kosteczkę.
Zagotuj wodę na kaszę. Gdy będzie się gotować, dodaj sól i wrzuć kaszę. Gotuj na małym ogniu 12-15 minut.
Podsmaż cebulę na oliwie w głębokiej patelni. Gdy lekko zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Chwilę smaż, po czym wrzuć kurczaka i mieszaj od czasu do czasu. Gdy nadmiar wody wyparuje, a kurczak nie będzie już surowy, wrzuć paprykę. Chwilę podsmaż. Zalej całość sosem sojowym i dodaj pieprz i inne przyprawy, które lubisz (ilość wedle uznania), wymieszaj i duś 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach dodaj pokrojoną cukinię i zalej wszystko passatą pomidorową. Wymieszaj i duś 10-15 minut, aż cukinia i wszystkie składniki będą miękkie. Na talerze wysyp kaszę, a na wierzch ułóż duszone warzywa z kurczakiem. Przyozdób pietruszką. Smacznego! :)