Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartacze staropolskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 15 sztuk
ziemniaki ugotowane 5 szt
mięso wieprzowe 50 dag
ząbki czosnku 2 szt
majeranek do smaku
sól i pieprz do smaku
słonina 10 dag
cebula 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kartacze staropolskie

Mięso myjemy, mielimy je w maszynce do mięsa i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starannie wyrabiamy. Surowe ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Przy pomocy tetrowej pieluszki odciskamy ziemniaki ale nie wylewamy soku. Odstawiamy go w misce na 10-15 minut aby krochmal osiadł na dnie. Po tym czasie wodę z wierzchu zlewamy,a krochmal wyjmujemy i dodajemy do odciśniętych ziemniaków.Gotowane ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy je do pozostałych składników. Do ziemniaków dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. 2. Formujemy z ciasta kule, spłaszczamy, kładziemy do środka nadzienie i zlepiamy formując kartacze. Gotujemy w dobrze osolonym wrzątku około pół godziny, odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały. Słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy gdy lekko zbrązowieje dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Kartacze podajemy polane skwarkami i cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 24.06.2017 13:24
bardzo lubię :) Poproszę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak