Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z dwu-smakowym kremem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

woda 1 szklanka
masło 1/2 kostki
jajko 5
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Składniki na krem kakaowy

budyń czekoladowy 2
mleko 1/2 litra
kakao 2 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki
masło 1/2 kostki

Składniki na krem waniliowy

budyń waniliowy 2
mleko 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
cukier 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z dwu-smakowym kremem

1. W rondelku trzeba zagotować wodę z masłem, dodawać stopniowo mąkę i na małym ogniu podgrzewać cały czas mieszając, dopóki masa nie zrobi się szklista i będzie łatwo odchodzić od ścianek rondla. Jeśli uzyskacie taki efekt - odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do zimnej masy dodajemy pojedynczo jaja miksując dokładnie. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
3. Blachę (tą którą wsuwamy całą do piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy ciasto i łyżką rozsmarowujemy je na całości (łyżkę warto zamoczyć w ciepłej wodzie - łatwiej będzie się rozprowadzać ciasto). Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Ważne, aby nie otwierać piekarnika, bo opadną wybrzuszenia. Po 20 minutach wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy ciasto w środku jeszcze na około 10 minut i dopiero potem wyciągamy na blat i zostawiamy do wystygnięcia.
4. W dwóch rondelkach gotujemy mleko ze słodzidłem i przygotowujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu - do kakaowego wsypujemy kakao.
5. Po ostygnięciu budyniów ubijamy masła mikserem na puch i stopniowo dodajemy budynie - do jednej miski waniliowy, do drugi kakaowy.
6. Przecinamy ciasto na dwie równe części. Nakładamy najpierw masę kakaową, następnie waniliową. Przykrywamy całość drugą częścią ciasta i wstawiamy do lodówki na całą noc, albo przynajmniej kilka godzin.
Całość można opruszyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 05.01.2016 15:21
moje ulubione ciacho,ale z takimi kremami jeszcze nie robiłam,podkradam kawałeczek :)
halina17 05.01.2016 12:55
Smacznie wygląda .
Damiano
Damiano 05.01.2016 12:21
fajny przepis
agnieszka214 05.01.2016 12:01
Pychota ciasto
gosia1988 05.01.2016 11:40
ale smakowicie wygląda
Anna169Hosz 05.01.2016 11:18
Na pewno pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak