Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka
Wodę zagotować z masłem, do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać, ostudzić.
Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką. Piec 20 -30 min. w 220°C
Krem:
Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, poczekać aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować masło, powoli dodając do masła masę budyniową (najlepiej po łyżce).
Masą budyniową przełożyć placki ,posypać cukrem pudrem .