Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karnawałowa żmijka .

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 60 dag
bułka czerstwa 1 szt,/mała/
jajko 1 szt
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1 szt
ser żółty 10 dag
Chrzan śmietankowy Smak 3 łyżeczki
majonez 1 łyżka
keczup pikantny 1 łyżka
kapusta pekińska 3 liście
tłuszcz do formy 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Karnawałowa żmijka .

Suchą bułkę namoczyć w wodzie.Mięso mielone włożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę,wbić jajko,dodać czosnek przecisnięty przez praskę,sól,pieprz oraz przyprawę do mięsa mielonego.Bardzo dokładnie wyrobic masę mięsną.
Liście kapusty pekińskiej sparzyć wrzątkiem i ostudzić.Wyłożyć je na deskę na liście przełozyć połowę masy mięsnej,na której kładziemy paski papryki oraz sera żółtego.Przykrywamy pozostałym mięsem ,zawijamy w wystające liście kapusty formując cienki wałek.
Taka roladkę wkładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem,wstawiamy do piekarnika i peczemy ok.40 minut w tem.180 stopni.
Roladę po upieczeniu i ostudzeniu przekładamy na półmisek.Majonez mieszamy z chrzanem Smak ,smarujemy boki żmijki a na wierzchu robimy zygzaki z keczupu.
Żmijce dorabiamy języczek z papryki i oczy w dowolny sposób.a zrobiłam z winogrona.Do potrawy podajemy chrzan biały bo jak żmijka,to musi być ostra:)
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 27.03.2014 21:34
a to z niej żmijka :o)
dodi 11.02.2014 08:52
świetny pomysł
Motorek 18.07.2013 15:42
pięknie przygotowane
kate.500 17.07.2013 08:03
ciekawa nazwa
Łukasz15 08.07.2013 07:56
jak dla mnie to super
Ada-Gaba 26.06.2013 07:27
świetny pomysł
adelajda 26.05.2013 07:52
na pewno wszystkim smakowała
barbara11561 29.03.2013 00:21
bardzo ciekawa ta żmijka
MAR3STA 13.03.2013 19:31
znakomity pomysł
anemon 14.02.2013 13:57
No to zaszalałaś na koniec karnawału i zakończyłaś go w smakowitym stylu.
IZABELA29 12.02.2013 08:14
i kto pomyślał by tu żmijkę zjadać
caralajna 12.02.2013 07:44
ciekawa
alaaa 11.02.2013 20:44
ale świetny pomysł
Kasnaj 11.02.2013 16:33
Mniam :)
olkaaa 11.02.2013 14:18
extra przepis
misia53 11.02.2013 14:00
Wygląda na to ,że żmijka zakończy karnawał - w pięknym stylu!
natalia.doradca 11.02.2013 10:36
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak