Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z pieczoną dynią
Dynię typu hokkaido kroimy na pół i oblewamy oliwką, solimy. Obie połówki pieczemy ok. 40 min w temp 190-200 stopni.
Gotujemy kaszę gryczaną i odstawiamy na bok. Na patelni dusimy cebulę z czosnkiem i pod koniec dodajemy pieczarki. Dusimy z łyżką masła.
Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Następnie dosypujemy wcześniej ugotowaną kaszę oraz zrumieniony na patelni sezam.
W tym czasie smażymy zamarynowaną w soli, pieprzu i papryce karkówkę
Po upieczeniu, jedną połówkę dyni kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy (nie mieszamy ponieważ dynia jest miękka i zwyczajnie wyglądało by to nieestetycznie), a drugą połówkę dzielimy na części (ze skórką i pestkami) kładziemy na każdym talerzu.
Obok dyni układamy porcję kaszy i karkówkę usmażoną na złoto. Wszystko skrapiamy oliwką. Enjoy:)