Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka inaczej
- Do szklanki dodajemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, drożdże, 50ml wody i odstawiam na około kwadrans.
- Do mąki dodajemy sól, drożdże, resztę wody oraz oliwę. Zagniatamy przez kilka minut ciasto.
- Odstawiamy na 5-10 minut żeby odpoczęło i ponownie zagniatamy, tym razem tak długo, aż powstanie gładkie ciasto.
- Wkładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę żeby podwoiło swoją objętość.
- Gdy ciasto jest gotowe, przebijamy je pięścią i chwilę zagniatamy. Robimy wałek i dzielimy go na 6 części. Każdą bułeczkę formujemy w podłużny placek, lekko go spłaszczamy i układamy na nim podsmażoną na maśle cebulę oraz karkówkę, wcześniej smażoną na patelni.
- Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiam do drugiego wyrośnięcia na 10-20 minut.
- Etap końcowy, bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy rozmarynem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut. Gdy nabiorą złoto brązowego koloru są gotowe.
- Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami. Kiełki do takiej bułki pasują idealnie.
SMACZNEGO!