Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka duszona w sosie własnym z fasolką szparagową
Mięso umyłem i pokroiłem na plastry o grubości około 1 cm.
W misce wymieszałem dwie łyżki oliwy, paprykę słodką i pikantną, tymianek, przeciśnięty czosnek, dużą szczyptę soli i pieprzu.
Dodałem mięso, obtoczyłem je w marynacie tak, aby całkowicie je pokryła.
Wstawiłem na minimum godzinę do lodówki, najlepiej na noc.
Dobrze rozgrzałem dużą patelnię, podsmażyłem kawałki karkówki na złoty kolor z obu stron.
Karkówkę przełożyłem do garnka, zalałem bulionem, tak aby przykrył mięso, dodałem liść laurowy, ziele angielskie pieprz w ziarnach i natkę pietruszki.
Na tej samej patelni rozgrzałem pozostałą łyżkę oliwy i podsmażyłem cebule (pokrojoną w drobna kostkę ), dodałem do mięsa. Dusiłem pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Dodałem śmietanę.
Karkówkę podałem z ziemniakami i fasolką szparagową z bułką tartą przesmażoną na maśle.