Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kardamonowy pudding ryżowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż basmati 100 gram
mleko 300 ml
kardamon
cukier
ghee

Przepis i sposób przygotowania na: kardamonowy pudding ryżowy

Dobrze płuczemy ryż i moczymy go przez godzinę. Dobrze odsączamy.
Na patelni rozgrzewamy ghee i smażymy ryż 5-7 minut. Zalewamy wszystko mlekiem, z kilkoma ziarenkami kardamonu. Jak ryż wsiąknie połowę mleka dosładzamy do smaku i dalej dusimy aż ryż wsiąknie całe mleko. Generalnie dobrze jest mieć trochę mleka w zapasie bo jak się już wchłonie a ryż będzie ciągle twardawy można mleka dolewać. Pudding nie powinien być taki mocno suchy. Dobrze jak tego mleka jest więcej i jest taki gęsty i błyszczący.
Pudding jest naprawdę pyszny, a ghee i kardamon dodają mu takiego smaczku... Zamiast zwykłego cukru można dodać cukru waniliowego lub dodac kawałek wanili do gotującego mleka żeby to wszystko jeszcze odkręcić.
Można do gorącego w miseczce włożyć kawałeczki czekolady, albo posypać orzechami albo migdałowymi płatkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 16.02.2013 00:03
Drugie zdjęcie zdecydowanie nie wygląda na skan, z pewnością jest Twoje.
paulinajoanna 15.02.2013 11:09
jak tylko serwer wróci do normy załączę nie prześwietlone zdjęcia dla jasności.
Beatris 06.02.2013 15:23
No i mam dylemat. Przepis doskonały, dokładnie opisany. Tylko to zdjęcie dziwnie wygląda. Czemu światło się tak w nim odbija? Przyjmijmy, że oceniam przepis (nie mam podstaw sądzić, że nie jest Twój), a wart jest polecenia.
Granita 06.02.2013 14:23
kardamon z magiczną mocą rozgrzewającą:)
Monika-twin 06.02.2013 11:54
ale pycha
Magda24 06.02.2013 11:33
pyszny z kardamonem
Pyszota 06.02.2013 11:01
super puszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak