Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczochy z lejącym sercem

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karczochy 4 szt
cytryny 1 szt
czosnek 1 ząbek
mozzarella 100 gr
mąka 80 gr
mleko 40 ml
piwo 40 ml
drożdże 15 gr
jajko 1 szt
olej do smażenia
pomidor 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Karczochy z lejącym sercem

1.Usunąć zdrweniałe liście karczocha,przekroić (wzdłuż)na pół, usunąć środkową niejadalną cześć.
2.Tak przygotowane karczochy gotować 20 min w osolonej wodzie z sokiem z cytryny,liściem laurowym i ząbkiem czosnku.
3. Przygotować ciasto: drożdże rozpuścić w letnim mleku, do miski wsypać mąkę,posolić, dodać jajko, piwo, wymieszać, następnie dodać drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrobić chwilę do połaczenia składników. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
4.Do każdej połówki karczocha wsadzić kawałek mozzarelli, połaczyć wykałaczkami, zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim oleju aż do zarumienienia każdej ze stron.
5.Przygotować sos pomidorowo cytrynowy: zblędować jednego całego pomidora z kilkoma łyżkami soku z cytryny, 2 łyżkami oleju,doprawić solą i pieprzem.
5.Podawać gorące na rukoli i kilkoma łyżkami sosu pomidorowo-cytrynowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 07.01.2014 12:59
oryginalny pomysł
caralajna 30.10.2013 18:28
ja niestety karczochów w sprzedaży nie widziałam, ale może kiedyś się natknę. przepis bardzo mi się podoba.
EmciaPichci 25.10.2013 07:16
fantastyczne danie!
ONY_za_kare 31.08.2013 10:54
nigdy nie probowalem karczochow, ale Twoje danie wyglada rewelacyjnie!
Wojt@s
Wojt@s 30.05.2013 22:35
muszę spróbować
Kulinarna Ja 13.05.2013 17:17
nigdy nie jadłam, muszę wyprobować Twój przepis
ajres 11.03.2013 23:33
pysznie wyglada
Anna169Hosz 10.01.2013 10:10
Nigdy jeszcze nie robiłam karczochów...ale jeśli tylko dostane w sprzedaży z chęcią wypróbuję Twój przepis.
aisza1 06.01.2013 11:45
dobre
Dorian 05.01.2013 22:41
pycha
Joanna46 05.01.2013 22:12
Nigdy nie jadłam ani nie robiłam, ale chętnie bym skosztowała.
magdziorka6 05.01.2013 22:12
wygląda zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak