Przepis i sposób przygotowania na: Karczochy z lejącym sercem
2.Tak przygotowane karczochy gotować 20 min w osolonej wodzie z sokiem z cytryny,liściem laurowym i ząbkiem czosnku.
3. Przygotować ciasto: drożdże rozpuścić w letnim mleku, do miski wsypać mąkę,posolić, dodać jajko, piwo, wymieszać, następnie dodać drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrobić chwilę do połaczenia składników. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
4.Do każdej połówki karczocha wsadzić kawałek mozzarelli, połaczyć wykałaczkami, zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim oleju aż do zarumienienia każdej ze stron.
5.Przygotować sos pomidorowo cytrynowy: zblędować jednego całego pomidora z kilkoma łyżkami soku z cytryny, 2 łyżkami oleju,doprawić solą i pieprzem.
5.Podawać gorące na rukoli i kilkoma łyżkami sosu pomidorowo-cytrynowego.