Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karczochy marynowane w oleju

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczochy 2 sztuki
ocet 1 szklanka
woda 0,5 szklanki
sól 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: karczochy marynowane w oleju

Kroki postępowania

1
Karczochy oczyszczam.
Krok 1 - karczochy marynowane w oleju foto
2
Odcinam nogi i górę na wysokości około 1/3 karczocha. Odrywam zgrubiałe listki z zewnątrz. To co zostało z karczocha dzielę na ćwiartki. Wycinam część z włoskami.
Krok 2 - karczochy marynowane w oleju foto
3
Przygotowuję marynatę z octu, wody i soli i zagotowuję. Dodaję podzielone karczochy i doprowadzam do wrzenia. Gotuję maksymalnie 5 minut. Aby nie ściemniały można je włożyć do soku z cytryny ale gotowanie w marynacie i tak je wybieli.
Krok 3 - karczochy marynowane w oleju foto
4
Następnie odcedzam je z marynaty i odstawiam do wystygnięcia. Do słoiczków wkładam ciasno karczochy, posypuję plasterkami czosnku i przyprawami, zalewam olejem. Tak przygotowane słoiczki mogą stać do pół roku.
Krok 4 - karczochy marynowane w oleju foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kala9287 22.12.2012 21:19
nigdy nie próbowałam, chyba muszę takie zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak