Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek kminkowy w kiszonej kapuście / szybkowar

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 1,5 kg
kapusta kiszona 1,5 kg
Kminek cały Prymat płaska łyżka
smalec 3-4 łyżki
cebula biała 1 duża
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
wino białe wytrawne 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek kminkowy w kiszonej kapuście / szybkowar

Karczek obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu roztopionym w szybkowarze - wyjąć na talerz. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na pozostałym na dnie smalcu.
Kapustę włożyć do garnka i przemieszać z cebulą, na nią wysypać kminek, oprószyć pieprzem i ułożyć mięso. Wszystko zalać winem, dolać szklankę wody, a na koniec dodać trochę soli ziołowej.
Szybkowar szczelnie zamknąć, zawartość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować 50-70 minut (w zależności od możliwości garnka i jakości mięsa) - wyłączyć gaz i pozostawić zamknięty szybkowar na pół godziny, aby mięso doszło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 09.03.2016 17:00
Ciekawa informacja - a to taki mój patent na podwójną potrawę na obiadek, bo jest zarówno mięsko, jak i kapusta :)
anka1988 21.12.2015 19:14
kojarzy mi się z weselami, u nas taki właśnie podają na weselach! pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak