Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak bez zasmażki
W tym czasie kroimy warzywa w drobne plasterki (marchew, seler, pietruszka i por) oraz ziemniaki w kostkę. Wrzucamy do gotującego się wywaru.
Boczek (dobrze, żeby był chudy) kroimy w kostkę, podsmażamy i kroimy też cebule, i ucieramy na drobno (np. na prasce) ząbki czosnku, które wrzucamy do gotującej się zupy. Do boczku dodajemy pokrojone cebule i wszystko podsmażamy na patelni. Tę mieszankę dodajemy na końcu, jak już zupa będzie prawie gotowa.
Kroimy kapustę kiszoną (nie myjemy jej). Jeśli mięso (żeberko) jest już miękkie to wrzucamy kapustę do garnka i całość gotujemy jeszcze ok. 30-40 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i jeśli jeszcze trzeba - dodajemy przyprawy uniwersalnej.
Zagotowane i skończone!
Zupa jest czysta (bez zasmażki), a dzięki temu lżejsza i naprawdę smaczna, polecam! ;)