Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze 6 sztuk
cukier kryształ 3 szklanki
woda 1/2 szklankli
czekolada gorzka 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie

Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki, pokroić w paseczki, a następnie w kostkę. Ze skórek odkroić część białą. Pokroić w paski.

Pokrojoną skórkę zalać gorącą wodą i gotować 15 minut. Odcedzić. Czynność powtórzyć.

W rondelku wymieszać wodę (pół szklanki) z cukrem (3 szklanki). Wrzucić przygotowane skórki pomarańczy, gotować na zmniejszonym ogniu, bez przykrycia, aż staną się półprzezroczyste, a większość wody wyparuje, około 45 minut. Przełożyć do słoiczków.

Kolejnego dnia po przygotowaniu paseczków, roztopić czekoladę w kąpieli wodnej (około 400 g). Pomagając sobie widelcem obtaczać skórkę w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia lub metalową kratkę, do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 19.02.2014 07:51
mniam rewelacja
kaprysiek 13.02.2014 07:55
Mam mnóstwo skórki kandyzowanej, niestety w kostce drobno pokrojonej, ale następnym razem zrobię ją w paseczkach, no chyba, że zamiast takich "kocich języczków" zrobię kulki ze skórki kandyzowanej w polewie czekoladowej - o i już kolejny przepis wymyślony :-)
caralajna 12.02.2014 18:21
muszę zrobić
artur7 12.02.2014 18:06
pycha slodkosci
adelajda 12.02.2014 17:44
to na pewno jest pyszne :)
Grazyna0211 12.02.2014 17:29
świetny pomysł
krystyna330 12.02.2014 17:19
fajny przepis
mitek111 12.02.2014 17:16
pyszne są takie słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak