Przepis i sposób przygotowania na: Kalafiorowo- cukiniowa zupa krem.
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i dokładnie osączmy z wody. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy kalafior i cukinię, mieszając przesmażamy, Następnie dodajemy liść laurowy, wlewamy wodę tak, żeby przykryła warzywa i gotujemy do miękkości.
3. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Następnie zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
4. Podajmy gorącą. Smacznego.