Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy śmietankowiec
1.
Biszkopt: Żółtka i białka oddzielamy , do żółtek dodajemy ocet i dokładnie mieszamy i odstawiamy. Bialka ubijamy ze szczypta soli na sztywno a następnie dodajemy żółtka i cukier i cukier waniliowy, delikatnie mieszamy, potem dodajemy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz wodę zmieszaną z olejem Mase wylewamy na blachę wyłożoną wytłuszczonym pergaminem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczony przekrajamy na połowe
. 2. Masa smietankowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. dodajemyprzestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, dokładnie mieszamy, 2/3 masy śmietanowej smarujemy biszkopt, przykrywany drugą połową biszkoptu.Wierzch takze smarujemy pozostała maśą śmietankową. 3. Czekolade scieramy na tarce o duzych oczkach i dekorujemy wierzch ciasta. Smacznego.