Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy smakoszek z masą i wisienkami
* Galaretki rozpuścić wg instrukcji w wodzie, odstawić do stężenia. Wiśnie odsączyć z zalewy. *Ciasto: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, a nastepnie kolejno zółtka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz olej. Następnie dodać kakao, ubić całość na gładką, jednolitą masę. Masę wlać do wyłożonej papierem, natłuszczonej formy Piec 30-35 min.w temp. 160-170'C. Upieczony biszkopt ostudzić,przekroić na połowę. *Masa: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać budyń . Do gotującego sie mleka wlać budyń , mieszac i gotować na małym ogniu do powstania jednilitej konsystencji. Przestudzić. Masę co jakiś czas intensywnie zamieszać by nie powstał kożuch. Kiedy budyń będzie chłodny, dodać do niego pół kostki miękkiej margaryny oraz olejek śmietankowy, zmiksować na gładką, białą masę. * Ciasto przełozyc masa smietankowa , na wierzch wyłozyc wiśnie, zalac tężejącą galaretka, odstawic do lodówki do stężenia.
Rady
blacha o wymiarach 25 x 30
uzyłam wisni z zalewy ale w sezonie polecam świeze wisnie.