Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kakaowe bezy z bitą śmietaną

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 4 szt
cukier puder 200 gr
kakao 1 łyżka
sól szczypta
śmietana kremowa 30% 200 ml
fix do śmietany 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: kakaowe bezy z bitą śmietaną

Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier.Do ubitej na sztywno piany z białek przesiewamy kakao i mieszamy mikserem.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy bezy przy pomocy rękawa, a jeśli nie mamy to wykładamy łyżką(nie będą idealnie piękne,ale tak samo pyszne).Pamiętamy,że bezy podczas pieczenia rosną i zostawiamy między ciasteczkami co najmniej 2 cm odstępy.
Wkładamy bezy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy około 45 minut.
Ubijamy śmietanę dodając śmietanfix i ewentualnie cukier(ja nie dodaję, bezy są wystarczająco słodkie).
Na wystudzone bezy nakładamy śmietanę,dekorujemy owocami(u mnie borówki) i polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andrzej8 11.11.2013 16:46
pyszniutkie bezy
Katarzyna34 11.11.2013 16:31
smakowite :)
Ewa 11.11.2013 16:18
Wyglądają apetycznie :)
Ania84 11.11.2013 14:05
chrupiące pyszności
aisoglam 11.11.2013 14:02
Apetyczne :)
Mira85 11.11.2013 12:46
świetnie się prezentują
Jusiaa 11.11.2013 11:40
Pyszności :)
aniagdz 11.11.2013 11:10
wygląda bardzo apetycznie!
IwonaDD 11.11.2013 10:51
wyglądają kusząco
everay 11.11.2013 10:50
pięknie:))
pajbek 11.11.2013 10:44
Super, coś dla mnie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak