Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka faszerowana mięsem z żurawiną i rodzynkami

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 2 kg
Nadzienie:
mięso mieone 500 g
chleb 3 kromki
rodzynki 1 garśc
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
chili w płatkach 1 szczypta
pieprz
sól 1
jajko
sos sojowy
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka faszerowana mięsem z żurawiną i rodzynkami

Kaczkę należy umyć, oczyścić i wyluzować z kości. (kości zostawiamy na rosół) Kaczkę wewnątrz posolić i popieprzyć.
Składniki nadzienia wymieszać, chleb bez skórki wkruszyć do nadzienia. Nadzienie wyrobić i włożyć do kaczki, wszystkie otwory zaszyć przy pomocy wykałaczek i sznureczka.
Całą kaczkę nasmarować sosem sojowym. Tak przygotowana kaczka może poczekać na pieczenie nawet dobę.
Piekarnik nagrzać do 170 st. wstawić kaczkę i piec godzinę bez otwierania, po godzinie odlać tłuszcz, do brytfanny wlać ok 3/4 szkl wody i co ok 15 min przez następną godzinę polewać kaczkę by nie wysychała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stef 27.12.2013 23:47
O,zjadłbym tak połowę tej kaczuszki!
Grazyna0211 27.12.2013 21:37
ładnie wypieczona kaczuszka
Rycerz
Rycerz 27.12.2013 21:02
Uwielbiam, kaczkę w sosie żurawinowym, i ten pomysł, też mnie się b podoba.
Renata9 27.12.2013 20:00
pyszna kaczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak