Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kabaczek marynowany z imbirem, sumakiem i chili

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kabaczek 2-3 kg
papryczki chili kilka średnich
imbir duży kawałek
sumak do smaku
woda 2 litry
ocet 10 % 1,5-2 szkl.
cukier 1 szkl.
sól 1,5-2 łyżki
lubczyk do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kabaczek marynowany z imbirem, sumakiem i chili

Kabaczki obrać i pokroić w kostkę - napełnić słoiki.
Do każdego słoika wsypać pół łyżeczki czarnej gorczycy, łyżeczkę suszonego lubczyku i pół łyżeczki sumaku.
Pokroić w kawałeczki świeży obrany imbir oraz papryczkę chili (razem z pestkami) - dodać do słoików.
Zagotować marynatę i gorącą zalać kabaczki.
Sloiki zakręcić i zapasteryzować 20 minut.

Podawać jako dodatek do obiadu lub potraw z grilla oraz jako składnik zimnego bufetu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak