Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i kaszą gryczaną

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kabaczek 1 duża szt.
mięso mielone 450 g
kasza gryczana 3/4 szkl.
papryka czerwona 1/2 szt.
cebula 1/2 dużej szt.
czosnek 2 ząbki
chili 1/4 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
cząber 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżki
ser grano padano do posypania
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i kaszą gryczaną

Kabaczka obieramy (jeżeli skórka jest twarda), przekrawamy na pół i wyjmujemy łyżką miąższ.

Kaszę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 10 minut, tak by była jeszcze twardawa. Odcedzamy i studzimy.

Do mięsa mielonego dodajemy ostudzoną kaszę gryczaną, posiekaną drobno cebulę, czosnek, czerwoną paprykę, przyprawy oraz zioła. Wyrabiamy gładką masę.

Gotową masą wypełniamy połówki kabaczka i skrapiamy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 200°C. Na 5 minut przed końcem pieczenia kabaczki posypujemy tartym serem grana padano (może być parmezan lub zwykły żółty ser)i jeszcze chwilę zapiekamy.

Podajemy z pieczywem lub ziemniakami z wody, ewentualnie sosem pomidorowym.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 06.12.2016 00:49
fajne danie
msmariusz 07.10.2015 08:00
smaczna potrawa
gosia56 19.08.2013 20:38
napewno pyszne
mufinka79 15.08.2013 19:33
Bardzo dziękuję :)
Mniam 15.08.2013 00:33
To coś dla mnie:)
patryska76 14.08.2013 22:46
Pychota! ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak