Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami.

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lato w pełni. Krzaczki uginają się od pachnących owoców. Uwielbiam ten czas. Korzystam ile mogę. A dzisiaj częstuję Was pysznym ciastem z sezonowymi owocami, takimi zerwanymi prosto z krzaczka i bardzo dojrzałymi, co za tym idzie bardzo słodkimi - agrestem i borówkami amerykańskimi. Ciasto jest bardzo wilgotne i takie idealne.

Składniki:

Ser:

ser biały półtłusty 25 dag
cukier trzcinowy 4 łyżki
cukier waniliowy 2 sztuki
jajko 1 sztuka
budyń waniliowy 1 sztuka

Ciasto:

jajko 2 sztuki
cukier 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
olej 100 mililitrów
jogurt grecki 20 dag
mąka tortowa 1.5 szklanki
mąka krupczatka 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo:

agrest 1.5 szklanki
borówka amerykańska 0.5 szklanki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków. Jogurt naturalny typu greckiego.

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami.

Wykonanie ciasta z agrestem i borówkami:

1
Ser: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami. foto
2
Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Krok 2 - Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami. foto
3
Do pieczenia: Owoce oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wykładamy masę serową, a na koniec posypujemy owocami.
Krok 3 - Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami. foto
4
Pieczenie i podanie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50-60 minut. Dla pewności ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Krok 4 - Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.08.2018 19:28
Dobre ciasto.
Babeczka35 16.08.2018 07:21
Dziękuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak