Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowe ciasto z rabarbarem i innymi owocami
Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę na szerokość 1 cm. Zasypujemy go 2 łyżkami cukru i odstawiamy.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól.
W osobnym naczyniu masło z cukrem ucieramy na jasną i puszystą masę za pomocą miksera. Dodajemy kolejno świeżo wyciśnięty sok z cytryny i aromat migdałowy. Ubijamy i wbijamy po jednym jajku, ucierając mikserem masę po każdym dodaniu. Dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników.
Rabarbar oraz pozostałe owoce (w moim przypadku kilka mrożonych truskawek i malin) posypujemy 1/4 szklanki mąki i delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy łyżką do formy o wymiarach 25x30 cm, a na wierzchu układamy owoce.
Pieczemy w 170°C przez około 60 minut. Po upływie tego czasy należy sprawdzić czy ciasto się już upiekło, za pomocą patyczka lub wykałaczki. Studzimy w formie a następnie na kratce.