Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżynowe ciasto

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
jajko 2 szt
cukier 3/4 szkl
masło lub margaryna 1 kostka
śmietana ok 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Dodatki:
jeżyny 2 litry
cukier ok 3/4 szkl
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jeżynowe ciasto

Jeżyny przebieramy, płuczemy i wrzucamy do rondla. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Przelewamy przez durszlak.

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Większą wykładamy na spód dużej blaszki, oprószamy ciasto mąką i wykładamy osączone ze soku jeżyny.
Ciasto z jeżynami zasypujemy kruszonką z pozostałego ciasta.
Pieczemy, aż ciasto się zrumieni ok 40 min w 180 stopniach.
Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 04.02.2017 12:24
smaczne ciasto
Bożena Matuszczyk 04.02.2017 00:35
Smakowite i kuszące ciastko.Takie najlepsze.;)
Patrycja33 03.02.2017 22:51
wygląda zachęcająco :)
katarzynka455 03.02.2017 22:17
dziękuję.. ciasto jest smaczne:))
2milutka 03.02.2017 20:58
smacznie wygląda
Iwusia 03.02.2017 20:40
szybkie i smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak