Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżyk

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mielone migdały 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
jajko 4 szt
cukier 0,75 szklanki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
czekolada deserowa 1 szt
czekolada mleczna 1 szt
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
śmietana 30% 660 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Jeżyk

Kroki postępowania

1
Tortownica śr. ok 20 cm
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż sie rozpuści. Dodać żółtka, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Piec w temp. 170 st. 25 - 30 min.
Po ostydzeniu przekroić na 3 krążki.
Krok 1 - Jeżyk foto
2
Czekolady i kawę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić.
Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z czekoladami.
Połową masy przełożyć krążki ciasta.
Krok 2 - Jeżyk foto
3
Ciasto rozkroić, jak na zdjęciu.
Krok 3 - Jeżyk foto
4
Boczne części położyć na górze, tworząc "grzbiet" jeżyka.
Przed kolejnym krokiem ciasto i pozostałą masę dobrze schłodzić.
Krok 4 - Jeżyk foto
5
Pozostałą masą wyłożyć ciasto, starając się tworzyć kolce (można użyć worka cukierniczego), z kropelki czekoladowej zrobić nos, oczy z perełek. Na kolcach można ułożyć czekoladowe listki.
Przed podaniem schłodzić.
Krok 5 - Jeżyk foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 27.01.2013 21:59
Jaki słodziak.
PaniMISIOWA 27.01.2013 21:09
piękny ten jeżyk
sara1 27.01.2013 20:52
bardzo pomysłowo
V_kuchareczka 27.01.2013 20:38
ciekawy pomysł
Małgorzata106 27.01.2013 20:16
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak