Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny pasztet z pieczonych warzyw i ciecierzycy
Na dno naczynia żaroodpornego wlać olej, wsypać warzywa, przemieszać, aby dokładnie pokryły się olejem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie. Odstawić do przestygnięcia.
Ciecierzycę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ugotować do miękkości. Jeszcze ciepłą zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o średnich oczkach.
Z upieczonych warzyw odważyć 400 g /pozostałe użyć do innych potraw/ również je zmielić w maszynce. Suszone pomidory również zmielić. Całość przełożyć do miski miksera, dodać przeciśnięty czosnek, oliwę ze słoika z pomidorami, jajka, bardzo miękkie masło i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Dodać przyprawy /dużo przypraw/ i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać masę. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki o wymiarach 10x20 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut.