Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienny krem z dyni w meksykańskim klimacie

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miąższ z dyni 80 dag
ziemniaki 30 dag
cebula 1 średnia
masło klarowane 2 łyżka
wywar z kurczaka 1 litr
śmietana 12% 100 ml
pierś z kurczaka 1 szt
rukola 5 dag
chili jalapeno kruszone
olej rzepakowy
imbir
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
sól
tortilla 1 (pszenna)

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny krem z dyni w meksykańskim klimacie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki i dynię obieramy, płuczemy, kroimy w średnią kostkę. Rukolę miksujemy z ok. 50 ml oleju rzepakowego, doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Foremkami do ciastek wycinamy jeżyki z tortilli. Smażymy je na rumiano na rozgrzanym oleju. Odsączamy przy użyciu papierowych ręczników. Możemy doprawić ulubionymi ziołami. Na rozgrzanym maśle przesmażamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz ziemniaki.
Krok 1 - Jesienny krem z dyni w meksykańskim klimacie foto
2
Po 3-4 minutach dodajemy dynię i kila razy mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Zalewamy 750 ml wywaru. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Krok 2 - Jesienny krem z dyni w meksykańskim klimacie foto
3
Wlewamy śmietanę i miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dolewamy nieco wywaru. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem (czarnym i kolorowym), chili jalapeno i imbirem. Podgrzewamy na wolnym ogniu (gęste zupy kremy są kapryśne, więc musimy uważać, aby za bardzo nas nie popryskały- najlepiej więc gotować zupę pod przykryciem).
Krok 3 - Jesienny krem z dyni w meksykańskim klimacie foto
4
Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Grillujemy z obu stron na rumiano. Posypujemy suszonymi pomidorami, a następnie kroimy w cienkie paski. Zupę nalewamy na talerze lub do miseczek. Ze zmiksowanej rukoli robimy na jej powierzchni kilka kleksów, po czym "rozmazujemy" je drewnianym patyczkiem. Układamy kilka paseczków piersi z kurczaka i po 1-2 jeżyki z tortilli.
Krok 4 - Jesienny krem z dyni w meksykańskim klimacie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 12.10.2012 16:38
super podana
Andysz 12.10.2012 11:47
mm podoba mi się;]
artur7 12.10.2012 08:29
pyszna dynia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak