Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienny jabłecznik z kokosowym puszkiem

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Warstwa jabłkowa

jabłka 1,5 kg
galaretka agrestowa 2 szt
woda 3-4 łyżki

Masa kokosowa

mleko 1,5 szklanki
bułka czerstwa 1 kajzerka
wiórki kokosowe 60 g
masło 150 g
cukier 4-5 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżka z prawdziwa wanilią

Posypka kokosowa

wiórki kokosowe 100 g
masło 1-2 łyżki
cukier 1/3-1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny jabłecznik z kokosowym puszkiem

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i stale miksujemy. Na koniec dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka)
Krok 1 - Jesienny jabłecznik z kokosowym puszkiem  foto
2
Warstwa jabłek:
Jabłka obieramy, ścieramy an dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy wodę i podduszamy do miękkości. Następnie dodajemy suche galaretki i energicznie mieszamy.
Krok 2 - Jesienny jabłecznik z kokosowym puszkiem  foto
3
Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół tworząc dwa blaty.
Do blaszki przekładamy jeden blat, wykładamy warstwę jabłek
Krok 3 - Jesienny jabłecznik z kokosowym puszkiem  foto
4
Jabłka przykrywamy drugim biszkoptem. Odstawiamy.
Krok 4 - Jesienny jabłecznik z kokosowym puszkiem  foto
5
Masa kokosowa:
Kajzerkę zalewamy szklanką mleka i odstawiamy do namoczenia, następnie blendujemy.
Pozostałe mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, dodajemy kokos i mleko z bułką, gotujemy na niewielkim ogniu stale mieszając przez 10 minut. Powstała masę studzimy.
Masło ucieramy do białości, dodajemy masę kokosowa i miksujemy.


Krok 5 - Jesienny jabłecznik z kokosowym puszkiem  foto
6
Uzyskaną masę wykładamy na górny blat.
Krok 6 - Jesienny jabłecznik z kokosowym puszkiem  foto
7
Posypka kokosowa:
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i chwile mieszamy do roztopienia, wsypujemy wiórki kokosu i mieszamy do momentu zarumienienia.
Krok 7 - Jesienny jabłecznik z kokosowym puszkiem  foto
8
Powstałą posypką dekorujemy obficie wierzch ciasta.
Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Krok 8 - Jesienny jabłecznik z kokosowym puszkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 15.10.2015 21:47
jaki puszysty
adelajda 30.09.2015 10:01
dobre ciacho :)
Konczi 22.09.2015 16:45
Dziękuję za miłe komentarze i polecam ciachunio - jest pyszne :)
w mojej kuchni 21.09.2015 16:29
rarytas do kawki podano
Justi2401 21.09.2015 15:02
Świetne ciasto i piękne zdjęcie :)
RenataZ-et 21.09.2015 09:55
wygląda idealnie :)
gosia56 21.09.2015 08:50
super ciacho;)
Mama niejadka 21.09.2015 08:50
Pyszny jabłecznik
Damiano
Damiano 21.09.2015 08:49
smaczny jabłecznik
Franciszek 21.09.2015 00:43
dobre ciasto
Janina 20.09.2015 22:54
Jabłko i kokos, świetne smaki;)
fotoviderek 20.09.2015 21:34
Świetny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak