Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne brownies orzechami i gruszkami pachnące
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlewać strużką roztopioną czekoladę cały czas miksując. Dodać orzechy i wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodawać ją po jednej łyżce do masy czekoladowej, mieszając.
Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Boki posmarować tłuszczem. Przelać ciasto do foremki. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, ponacinać na zewnątrz i skropić sokiem z połówki cytryny. Owoce ułożyć na wylanym cieście i lekko docisnąć.
Piec przez 30-45 minut w 180 stopniach. Temperatura zależy od piekarnika. Ciasto będzie upieczone, gdy na środku patyczek będzie suchy, a po bokach będzie oddzielało się ładnie od formy.