Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarmuż z gotowaną kiełbasą i metką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jarmuż 1 i 1/2 kg
cebule 2 szt (duże)
smalec 1 łyżka
kiełbasa śląska 500 g
mięso 200 g (metka cebulowa)
bulion wołowy 1/2 l
płatki owsiane 2 łyżki (pełne)
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz

Porada

W przepisie użyliśmy metkę cebulową.

Przepis i sposób przygotowania na: Jarmuż z gotowaną kiełbasą i metką

Z jarmużu wycinamy grube nerwy (najlepiej idzie to samymi palcami). Liście myjemy i blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy ,przelewamy zimną wodą ,drobno siekamy.
Cebule kroimy w grubą kostkę ,smażymy na złoto na rozgrzanym smalcu. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką ,z metki robimy kulki. Jarmuż ,kiełbasy ,kulki metki przekładamy do cebuli ,zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu 30 min. Po tym czasie kiełbasę i metkę wyjmujemy i dusimy dalej ok. 1 godziny. Następnie dodajemy płatki owsiane (by zagęścić).
Kiełbasę kroimy na większe części i dodajemy z powrotem do jarmużu wraz z metką. Do smaku doprawiamy rozgniecionym zielem angielskim ,solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 22.04.2015 23:40
bardzo fajne
RenataZ-et 22.04.2015 21:41
smaczne połączenie
mysza75 22.04.2015 17:06
jaki pyszny obiadek z jarmużem
Konczi 22.04.2015 14:17
Podoba mi się Twój pomysł :-)
IKrakowianka 22.04.2015 13:12
bardzo fajne
Futka 22.04.2015 13:10
Bardzo ciekawe i smaczne połączenie. Koniecznie muszę wypróbować :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak